Kernwaarden
Solidariteit
De Vonk gelooft dat de strijd voor een betere wereld alleen samen gewonnen kan worden. Bovendien is het voor ons cruciaal om solidariteit te organiseren met de groepen die het hardst worden geraakt door kapitalisme, (neo)kolonialisme en imperialistische oorlogen.
Empathie staat aan de basis van solidariteit. Het verschil tussen empathie en solidariteit is dat solidariteit niet alleen gaat om het kunnen inleven in de situatie van een ander, maar er ook - politiek - naar handelen om de situatie van de ander te verbeteren. Niet uit een gevoel van paternalisme, maar vanuit een begrip dat we elkaar - en de massa - nodig hebben om daadwerkelijke verandering voor elkaar te krijgen.
De huidige politiek laat mensen hun medemens als vijand zien, als de veroorzaker van de problemen die in werkelijkheid voortkomen uit schaarste. Onder dit systeem is onze maatschappij gedoemd om te vervallen in onverdraagzaamheid, onderdrukking, discriminatie en racisme. Empathie is het tegengif voor onverdraagzaamheid, en stelt mensen in staat om samen te strijden voor hun gedeelde belangen.
Op lokaal niveau strijden wij voor solidariteit door verzet van onderop te organiseren, samen met individuen en groepen die het hardst worden geraakt door specifieke systemen van onderdrukking. Op internationaal niveau doen we dit door ons uit te spreken en te verzetten tegen kapitalisme, klimaatverandering, (neo-)kolonialisme en imperialistische oorlogen.
Een vrij Palestina
De Vonk staat voor internationale solidariteit in het algemeen, wij zijn altijd een tegenstander geweest van imperialistische oorlogen en neokoloniaal beleid. Op dit moment is de strijd voor een vrij Palestina de belangrijkste dekoloniale strijd, die de vele terkortkomingen van ons economische en politieke systeem blootlegt. Daarom wordt dit expliciet benoemd als een van de drie speerpunten.
Dekolonisatie, of antikolonialisme, gaat voor ons enerzijds over het bestrijden van de doorwerking van kolonialisme in de samenleving vandaag de dag, zoals racisme en verschillende vormen van discriminatie. Anderzijds gaat het om het bestrijden van neokolonialisme en imperialisme, waar vooral mensen in het globale zuiden slachtoffer van worden. Denk bijvoorbeeld aan handelsverdragen die ten koste gaan van mensenrechten, milieu en klimaat.
Wij staan voor vrede en diplomatie, wij spreken ons uit tegen de oproepen tot een nieuwe wapenwedloop en de transformatie naar een oorlogseconomie. Wij zijn tegen de NAVO, omdat deze organisatie de militaire overmacht van haar leden gebruikt om haar eigen geopolitieke doelen te bereiken via gewapende conflicten en oorlogen.
Strijd tegen kapitalisme
Het kapitalisme is een onhoudbaar systeem waarin winstmaximalisatie en economische groei boven de belangen van mens, dier en planeet staan. Niet alleen zijn economische crises inherent aan dit sociaaleconomische systeem, het heeft ook oneindige groei nodig, terwijl het uitgaat van eindige middelen zoals fossiele brandstoffen.
Binnen dit systeem hebben grote bedrijven te veel macht, waarbij de belangen van aandeelhouders altijd zwaarder wegen dan het algemeen belang. De politiek maakt nog te vaak keuzes die gericht zijn op het "vestigingsklimaat" voor multinationals. Wat ons betreft is het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen, en wordt het voorzien in de primaire levensbehoeften van hardwerkende Amsterdammers weer de hoogste prioriteit.
Daarom moet de economie democratischer worden, dat wil zeggen dat de welvaart eerlijker verdeeld wordt, en dat Amsterdammers meer inspraak krijgen in hoe dit gebeurt. Basisvoorzieningen zoals openbaar vervoer, gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang moeten gratis zijn voor iedereen. Zo zorgen we dat niemand in armoede of op straat hoeft te leven.
Van de raad tot de straat
Wij zijn al jaren de 'linkse waakhond' in de raad: we controleren het college en de coalitiepartijen vanuit een links perspectief. De Vonk brengt de behoeften en zorgen van Amsterdammers van de straat naar de raad, en houden jullie graag op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in de Stopera. Wij zijn in de kern 'links van links', maar streven ernaar om een beweging op te bouwen waar iedereen zich welkom en gezien voelt.
Verkiezingen zijn voor ons een middel, geen doel op zich. De parlementaire politiek is niet de oplossing voor de grote problemen in onze stad en deze wereld. Deelname aan de parlementaire politiek kan echter wel bijdragen aan de opbouw van een brede, van onderop georganiseerde volksbeweging, die wel in staat is om echte verandering voor elkaar te krijgen. Dit willen we bereiken door coalities te vormen en verschillende groepen bij elkaar te brengen.
In de raad doen we dat door op beleidsniveau samen te werken met andere partijen, ervaringsdeskundigen, vakbonden en belangenorganisaties. Onze zetels in de gemeenteraad gebruiken we om links naar links te trekken, bewegingen in de stad te versterken en vanuit de raad de levensomstandigheden van alle Amsterdammers te verbeteren - in het bijzonder mensen in de meest gemarginaliseerde posities.
Op straat slaan wij graag de handen ineen met grassroots collectieven, om samen met hen te demonstreren en acties te organiseren. Ook gaan wij graag de straat op om direct van bewoners te horen wat er allemaal speelt, en tegen welke problemen zij aanlopen in hun buurt.